FAMILIE BARBÀRA

Voor ons is olie een familiezaak. Voor drie generaties. Dankzij de geografische ligging, het klimaat en de unieke kenmerken van het grondgebied produceren wij verschillende soorten extra vergine olijfolie, bekroond en gewaardeerd door de liefhebbers.

PRODUCTIEPROCES

Van olijf naar olijfolie:

  1. Eerste bewerking: de olijven worden gehakt tot een olijfpasta;
  2. Vervolgens gaat de olijfpasta in een centrifuge en langzaam draaiend, komt de olie en het water uit de pasta. Middels twee passages in een decanteer vat wordt de olie van het water gescheiden. De olieopbrengst is 12% (100 kg olijven is gelijk aan 12 liter olie).
  3. Het overblijfsel (restafval) van de pasta wordt naar buiten getransporteerd en dit wordt door andere olieproducenten op verschillende manier verwerkt tot goedkope olijfolie.

VALLI TRAPANESI D.O.P.

Rauw op salades, gekookte groenten, in soepen, over vis of vlees. Maar ook tijdens het koken, versterkt de smaak van tomaat sauzen, vlees en vis op de grill.

Olijfsoorten:
Nocellara del Belice (10%) Biancolilla (10%) en Cerasuola (min 80%).

Verkrijgbaar in flessen van:
0.75l , 0.50l en 0.25l

Productiegebied:
Trapani en omgeving.

D.O.P. Valli Trapanesi een harmonieus product, met een uitzonderlijke kwaliteit, chemische en organoleptische kenmerken van de kleur groen met gouden reflecties. Haar geur is mogelijk minder olijf met mogelijk grazige tonen, fruitige smaak met een pittige en tegelijk bittere nasmaak. Het gebied van de productie van dit type olie blijft in de provincie Trapani, in de gebieden sonola Valle del Belice e la Valle di Erice.

DEZE OLIE IS OOK VERKRIJGBAAR ALS 5 LITER BAG IN BOX

BIANCOLILLA

Ideaal als smaakmaker op rauwe en gekookte vis.

Olijfsoorten:
Biancolilla (100%).

Verkrijgbaar in flessen van:
0.50l.

Productiegebied:
Trapani en omgeving.

Biancolilla ook wel buscinetto genoemd. De Biancolilla heeft zich verspreid over Sicilië« en is een cultivar van de D.O.P. Valli Trapanesi. De olijf is ovaal en heeft een mooie licht groene kleur die sterk neigt naar wit tijdens veraison (rijping). De boom heeft een hoge productiviteit, hoewel zeer afwisselend. De groei van de vruchten kan enkele jaren kosten, maar levert een grote beloning op. De olie is licht fruitig Biancolilla ultiem zacht in de mond, een gele kleur met gouden tinten, zeer glad met een hint van artisjok, vers gras of vers geplukte olijfgroen. Voor dit kenmerk van licht fruit wordt dit type olijf vaak gebruikt om in intense en kruidige olie van andere cultivars verwekt te worden en om deze reden wordt hij vaak vermengd met andere oliën.

CERASUOLA

Ideaal als smaakmaker voor soepen, rijst, groenten en salades.

Olijfsoorten:
Cerasuola (100%).

Verkrijgbaar in flessen van:
0.50l.

Productiegebied:
Trapani en omgeving.

De Cerasulna is een variant die vooral veel voorkomt in het westen van Sicilië«. In Trapani staat hij bekend als “Ugghiarola”. De Cerasuola is een cultivar van de D.O.P. Valli Trapanesi. Het is een zeer krachtige plant die van nature makkelijk groeit en hoog is. Cerasuola olie toont groen-goud kleur met gouden strepen en heeft een fruitige, bitter en pikant profiel met middellange-intense sensaties van vers gemaaide gras, artisjok en tomaat.

De intensiteit van fruitige olijfolie lijkt een inconsistent patroon te hebben: zachter met alleen de olijfgroene rijpe olijven (kleuren wijzigen in de verschillende stadia van rijping) en intenser als de half rijpe olijven worden gebruikt. Het is een cultivar rijk aan polyfenolen (antioxidanten die goed zijn voor het hart, preventie van de risico’s van hartkwalen en neutraliseren vrije radicalen, helpt de goede cholesterol).

NOCELLARA

Ideaal als smaakmaker van gekookte groenten, soepen en wild.

Olijfsoorten:
Nocellara (100%).

Verkrijgbaar in flessen van:
0.50l.

Productiegebied:
Trapani en omgeving.

Nocellara ook wel Nuciddara genoemd. Nocellara heeft zich verspreid over het westen van Sicilië« en is een cultivar van de D.O.P. Valli Trapanesi. Het is een cultivar die goed is voor twee doelen, er kan uitstekende olie van worden gemaakt en is tevens perfect als tafelolijven. De kenmerken van het product van deze steenvruchten zijn waardevol. Het ras is zeer interessant vanwege zijn bijzondere eigenschappen.

Het behoort tot het typische medium voor een intense fruitige olie met onderscheidende hints van artisjok en groene tomaat. De fruitige groene olijf heeft een mooie iets bittere en scherpe smaak.

LIMOLI

Ideaal als salade dressing en voor over gegrilde vis en vlees.

Olijfsoorten:
Extra Vergine olijfolie (Cerasuola) met siciliaanse citroen.

Verkrijgbaar in flessen van:
0.25l.

Productiegebied:
Sicilië.

Dressing vervaardigd van 100% Italiaanse olijven, van de olijvensoort Cerasuola met de toevoeging van sap en pulp van de Siciliaanse citroenen. Ideaal als dressing voor salades zoals eerder beschreven. Gaat uitstekend gepaard met gegrilde vis en zorgt voor apotheose van de smaak van gebraden vlees.